Bestel vanaf nu je HorseFitShop artikelen op www.ej.nl

Gastblog Back on Track: Waarom Back on Track?

“Mijn dochter heeft niet het paard mee dat ze altijd bij zich heeft”, zei de moeder van de amazone die bij mijn dochter in de les reed.
Ik keek opzij en vroeg haar waarom niet. “Het paard staat op stal met een peesschedeontsteking.”
“Ach, dat is niet leuk, dan moet je Back on Track nemen”, was mijn antwoord.
De moeder ging in één stuk door om uit te leggen dat het paard dat nu mee was naar de les, zijn rugspieren meer moest loslaten. Eerst reageerde de moeder er niet op, maar toen ik haar nogmaals adviseerde om Back on Track te nemen vroeg ze wat ik bedoelde.

Ik vertelde haar dat het paard van ons altijd onder een deken van Back on Track staat. De moeder had er wel eens één bij ons gezien. “Dat zijn die zwarte dekens met gaatjes toch?”
Ik antwoordde dat Back on Track niet alleen gaatjesdekens heeft, maar ook stal- en fleecedekens, peesbeschermers, sjabrakken en andere producten voor paarden. Zelfs voor honden en mensen. Het voordeel van die gaatjesdekens is dat je ze het hele jaar kunt gebruiken. Reis-, stal-, onder-, en zweetdeken in één.

Nadat ik koffie was gaan halen en we weer samen stonden te kijken naar de training stelde de moeder mij de vraag: “Dat Back on Track, waarom denk jij dat het paard van mijn dochter dat het beste kan gebruiken?” Ik antwoordde: “Omdat paarden, mensen en honden er soepeler door gaan bewegen.“
Ze dronk een slokje koffie en nam een stukje van de gevulde koek die ik bij de koffie had opgehaald.
“Hoe bedoel je dat? Soepeler bewegen?”

“Gebruiken jullie wel eens klei om de benen van de paarden mee in te smeren?”
De moeder bevestigde mijn vraag en vertelde dat ze dat vroeger wel gebruikte, maar dat het zo omslachtig was. Ze had nadat de klei was aangebracht, een vochtige doek en daarna huishoudfolie er om heen gedaan. Ze wist wel waarvoor ze de klei gebruikte. Voor koeling, voorkomen van stalbenen en ook bij wondjes is klei heilzaam, had men haar verteld.
Ik legde haar uit dat in de vezels van de Back on Track producten ook klei is verwerkt. Met een mooi woord keramisch materiaal. Dit zit in de vezel en kan er niet uit. Beide werken volgens hetzelfde principe, reflectie van infrarode warmte.

Het lichaam heeft een constante temperatuur. Te veel warmte wordt uitgestraald. Als die warmte terugkomt denkt ons lichaam dat het niet goed koelt. Aderen verwijden zich om de doorbloeding te bevorderen waardoor zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd worden.
De moeder schoot in de lach: ”Dus om te koelen werkt het net zo als klei? “Yep” was mijn antwoord, “alleen het keramisch materiaal is gelijkmatiger verdeeld en het is veel makkelijker om er weer af te halen. Je kunt het na opbouw 24 uur per dag laten zitten.”

“Maar waarom moet ons paard Back on Track hebben bij zijn peesschedeontsteking?” Mijn antwoord was simpel; als er meer bloed langskomt, komen er ook meer witte bloedlichaampjes voorbij. En die werken ontstekingsremmend.
“Verder komt er nog een pijnstillende stof vrij. Hierdoor ontspannen de spieren zich. Dat is ook de reden waarom wij, als we naar een training of wedstrijd gaan, ons paard een deken van Back on Track op doen. Op de trailer begint de warming up al”, legde ik moeder uit. “En na de wedstrijd het herstel.”

De koffie was bijna op. Moeder stak het restant van haar gevulde koek in haar mond. Ze dacht even na. “Nu begrijp ik waarom dat paard Back on Track nodig heeft”, ze wees naar het paard waar haar dochter op zat. ”Dan laat hij zijn spieren los.”

“Er is een eigenschap die nog niet benoemd is”, legde ik de moeder verder uit: “Een bodybuilder doet oefeningen waarbij hij zijn spieren een beetje beschadigt. Hij hoopt dat ze sterker terugkomen. Bij een paard treden er ook kleine scheurtjes op in de spieren bij arbeid. Het herstel van deze kleine scheurtjes is onder invloed van infrarode warmte korter dan onder normale omstandigheden.”

De les was afgelopen. Toen ik onze dochter hielp met het paard op de trailer te zetten kwam moeder aangelopen: “Erik, mag ik nog één vraag stellen?”
“Jullie hebben pees- en stalbeschermers, maar hoe zit dat nu precies, pezen mogen toch niet te heet worden?”
Ik vertelde moeder dat ik die vraag vaak kreeg. Ik legde haar uit dat de producten van Back on Track de doorbloeding bevorderen. De doorbloeding loopt door het hele lichaam. Na het verlaten van de benen stroomt het door ongeveer 600 kilo paard om weer te koelen. Gevaar van oververhitting bestaat er niet. Te strak bandageren belemmert de doorbloeding en kan dan wel schade veroorzaken.

De dochter van de vrouw kwam er bij staan en vroeg waar we het over hadden.
Moeder antwoordde: “Meid, als jij je paard soepeler wilt laten bewegen, neem dan Back on Track.”
Ze sprongen in de auto en zwaaiden bij het wegrijden nog even als groet.

Scroll naar boven