Bestel vanaf nu je HorseFitShop artikelen op www.ej.nl

Review NAF Magic: ‘Mijn paard is goed te rijden én zijn focus bleef bij mij’

Silke: ‘Sinds ik met NAF Magic aan de slag ben gegaan, heb ik vooral gemerkt dat ze op stal een stuk rustiger is

‘Ik zal jullie voorstellen aan “mijn” superlieve en überknappe, inmiddels 5-jarige Everdale merrie! Ze is een echt prinsessenpaard met een al even prinsessen-achtige naam, Jewel of Rose. Omdat haar echte eigenaar een kleinschalige handelsstal heeft, waar we nooit echt haar naam hebben gebruikt, noemt iedereen haar Zwartje. (;

Toen ze bij ons op stal kwam, was ze net 4 jaar geworden en “zadelmak”. Onder deze term van “zadelmak” verstaan we in dit geval hooguit vijf keer een ruiter op de rug gehad. Ze was met alles super gespannen. Poetsen, opzadelen, aan de hand stappen, opstappen en je been aan leggen, noem het maar op. Bij het minste of geringste ging ze in blinde paniek tussen de touwen hangen, zo ver dat ze bijna kon zitten. Het is nog steeds een mysterie hoe deze touwen en het halster dit alles hebben overleeft.

Zo gezegd, na mijn allereerste ritje tijdens het uitstappen, kreeg ze ook blinde paniek, want ja, als de ruiter nu ineens op je rug zit waar je normaal heel veel steun bij zoekt (ondanks dat het ons eerste ritje samen was), is dat toch een beetje spannend. We zijn er beiden zonder kleerscheuren vanaf gekomen gelukkig. Maar, dit avontuur hield wel in dat ik de eerste vier maanden altijd aan de hand uitstapte. Opzadelen en poetsen ging steeds een beetje beter en met de tijd kon ik ook uitstappen zonder af te stappen (yay!). Ondanks alles hebben we een onwijs lange weg bewandeld, met veel ups en downs, om te komen waar we nu zijn.

Op dit moment rijd ik met haar in het L1 met nog één puntje te gaan voor het L2. Ondanks dat we met supersprongen vooruit zijn gegaan (lees; tot ongeveer 5 maanden geleden kon ik nog niet eens mijn been aan leggen…), blijft er altijd een randje spanning bij alles wat nieuw is. Hierdoor is het oefenen van nieuwe dingen altijd iets waar we moeite mee hebben. Sinds ik met NAF Magic aan de slag ben gegaan, heb ik vooral gemerkt dat ze op stal een stuk rustiger is. Dingen die voorheen spannend waren en haar in een hoekje van de stal dreven, waren ineens minder eng. Het scherpe randje was er af, op stal. Deze verandering merkte in pas echt op toen we aan het eind van de pot waren en ze nu dus alweer een tijdje geen NAF Magic meer krijgt.

In het rijden hebben we helaas een paar stappen terug gedaan, omdat de vakantieperiode ertussen zat, maar we zijn weer langzaam aan op de goede weg. Verder was Zwartje tijdens het rijden eigenlijk nooit super gespannen op prikkels van buiten af, maar vooral van de ruiter. Tijdens de testperiode heb ik in het rijden geen groot verschil gemerkt, maar hier zou onze “opstart periode” na de vakantie ook mee te maken kunnen hebben. Ik ben zeker van plan zelf NAF Magic aan te schaffen, om toch nog eens uit te vinden of we er met rijden ook samen profijt van kunnen hebben!’


                       ‘Zwartje’ van Silke 

Charissa: ‘Giorgio was goed te rijden én zijn focus bleef bij mij

‘Ik heb de afgelopen tijd NAF Magic voor HorseFitShop getest bij mijn paard Giorgio en ik zal mijn ervaringen met jullie delen.

Ik wilde NAF Magic graag testen op mijn paard Giorgio, omdat hij enorm snel afgeleid is. Hij is snel kijkerig en schrikt van alles (en van niks). Op sommige momenten ben ik tijdens het rijden meer bezig met zijn aandacht bij mij te krijgen, in plaats van met het echt trainen van mijn paard. Ook op wedstrijden resulteert dit vaak in spanning. Giorgio zet dan tijdens een dressuurproef gemakkelijk zijn rug vast. Op die momenten kan ik niet meer goed zitten en mijn hulpen niet meer goed geven. Ook in het parcours is hij meestal zo afgeleid door de omgeving dat hij vaak balken aantikt. Ik heb al meerdere supplementen geprobeerd voor dit probleem, waaronder gewone magnesium. Geen van deze supplementen hadden voor mij het gewenste effect.

Ik ben ongeveer een maand geleden begonnen met het voeren van NAF Magic aan mijn paard Giorgio. Ik ben begonnen met de laagste dosering, omdat hij soms nogal kieskeurig kan zijn met eten. Gelukkig ruikt de poeder niet heel overheersend, dus ook mijn kieskeurige eter begint wel gewoon aan zijn eten als het in zijn voerbak ligt (wat bij andere, sterker ruikende supplementen niet het geval was). Wanneer hij klaar is, zie ik nog wel wat van het poeder in zijn voerbak liggen, maar het meeste heeft hij opgegeten.

Nu is natuurlijk de vraag: heeft NAF Magic het gewenste effect gehad? De eerste paar weken merkte ik niet echt verschil. Na twee weken mochten wij (onverwachts) nog deelnemen aan de Gelderse kampioenschappen. Ik heb twee dagen van tevoren de dosis verhoogd in de hoop dat hij ontspannen zijn proef zou kunnen lopen op de kampioenschappen. Met 14 dressuurringen is het nogal een chaos op het losrijterrein, maar Giorgio was goed te rijden én zijn focus bleef bij mij. Na deze dag ben ik weer terug gegaan naar de laagste dosis en ik moet zeggen, sindsdien is hij tijdens het rijden echt een stuk meer gefocust en kunnen we echt gaan trainen.

Ik denk dat ik NAF Magic langere tijd ga gebruiken en hoop dat Giorgio hierdoor meer gefocust blijft.’


                          Giorgio van Charissa

Marlijn: ‘Ik durf niet te zeggen of NAF Magic zorgt voor het verbeterde gedrag van mijn pony’

‘Ik mocht NAF Magic testen voor HorseFitShop en inmiddels is mijn pony bijna aan het eind van de testperiode. Althans, de pot is bijna leeg, dus tijd voor een beoordeling.

Ik heb mijn 8-jarige dravermerrie opgegeven voor het testen van NAF Magic, omdat ze zeer snel gestrest kan zijn en daardoor weer spierbevangen kan raken. Mijn pony reageert bijvoorbeeld zeer gespannen op (radio) geluid ver weg, pratende mensen die ver weg zijn, wasgoed aan de waslijn en sproeiers, onder een viaduct door, huizen/boerderijen passeren, dieren in een stilstaande trailer en ze heeft enorm veel stress wanneer ze zelf op de trailer staat. Ook het rijden in de bak kan met veel tegenzin gaan en als we buitenrijden bepaalt ze graag de weg. Wanneer ze staakt, is ze moeilijk weer vooruit te krijgen, soms gaat ze dan ook achteruit een sloot of stroomdraad in. Nu moet ik zeggen dat we voor de start van de test al behoorlijk vooruit zijn gegaan en dat ik zelf meer de leiding durf te nemen, wat al aardig zijn vruchten afwerpt. Het is al een enorm stuk verbeterd. Vanaf juli durf ik er zelf weer op te rijden, dat is dus nog maar een korte periode.
Mijn pony is verkeersmak, ook voor groot verkeer en kranen en niet bang voor blaffende honden of wegschietende eenden.’

Starten met NAF Magic
‘Ik ben gestart met NAF Magic na twee weken vakantie van mijn pony. Ze heeft zich in die tijd tegoed gedaan aan vet gras.
Omdat ze een zeer kieskeurige eter is, heb ik haar eerst vier dagen de halve dosering gegeven. Mijn pony krijgt dagelijks slobber, dit vergemakkelijkt direct de opname van NAF Magic. Ze at het zonder problemen, dus daarna ben ik over gegaan op de hoge dosering wat ook probleemloos gegeten werd.
De eerste week, met de halve dosering, merkte ik niets. De tweede week ben ik zelfs nog achteruit in een droge sloot beland, maar ik kon mijn pony er wel weer van overtuigen dat de spelende kinderen geen bedreiging waren en dat ze verder kon gaan. Normaal gesproken had ik moeten afstappen. Maar of dit nu door het product komt of doordat ik meer durf te rijden? We zullen zien.’

Tweede week met 1,5 dosering NAF Magic
‘Dit was een rit waar ik weer wat obstakels heb opgezocht. Twee keer een viaduct, twee keer een stuw en een keer een duiker. Ook heb ik meer geoefend op tempo bepalen en achter een ander paard lopen.
Het viaduct ging best goed. Ze had wat aanmoediging nodig, maar ging al vrij snel eronderdoor. De brug daarna met stuw was spannend, maar ze was door te rijden. Ook het “enge” huis was nu geen reden tot vertragen in tempo.
Komen we nu bij de tempocontrole, ook dat ging netjes zonder drammen en dribbelen. Het tweede viaduct ging wat aarzelend, maar ze dreigde niet achteruit het kanaal in te gaan. De twee jagers waren wel een beetje spannend, maar met alleen een beetje kijken en er met een boog omheen lopen, waren we dat stuk ook voorbij. Nu kwam de duiker, de vorige keer moest ik weer afstappen, nu kon ik haar in draf eroverheen rijden!! Ik moest wel goed been geven en haar aanmoedigen, maar ze deed het.
Daarna mocht ze 15 à 16 km per uur draven, de andere pony die mee was moest in galop, maar ook daar werd ze niet drukker van. Later hebben we een stukje naast elkaar gereden. Tot nu toe was dat nog niet goed gelukt, omdat madam niemand wil laten passeren, dus wanneer een paard naast haar kwam, deed ze altijd boos en ook dreigde ze met de achterhand. Nu deed ze dat niet, al vertrouwde die andere pony haar voor geen meter! Misschien speelde de beginnende hengstigheid een rol dat ze hem dit keer tolereerde?
Vervolgens moest ze achterop lopen. Ze vond het maar niks maar accepteerde het met een boos gezicht.
Tijdens deze rit heeft mijn pony enorm veel gemest en dit was zeer slap.

Het rijden in de bak blijft niet leuk, maar ze heeft niet gestaakt. Ze heeft haar best gedaan.
Deze week heeft ze ook voor het eerst weer met een ruiter gesprongen sinds twee jaar! Ook dit deed ze braaf, zelfs niet bokken na de sprong wat ze twee jaar eerder wel deed.

Voor het eerst ben ik een keer gaan ‘lange lijnen’ met mijn pony. Ze ervaart angst als de lijnen achter haar langs gaan, helemaal wanneer ze ook onder de staart komen. Dat weet ik van het longeren met dubbele lijnen, dus daarom doe ik dat niet meer. Nu dus lange lijnen. Ook dit ging goed. Ik heb de lijnen niet onder de staart door gehaald, omdat ik haar natuurlijk niet overstuur wil hebben en de vooruitgang niet wil verprutsen. Maar het wisselen van kant en wat zwaaien met de lijnen zorgde niet voor een gestrest paard. Wel vind ik haar erg stijf in de buigingen wat waarschijnlijk door haar vakantie komt samen met het overgewicht.’

Week 3 en we zijn weer terug bij één schepje
‘We gaan voor het eerst door het dorp rijden, over een spoorwegovergang en crosshindernissen proberen. Om daar te komen hadden we echter wel weer eerst het viaduct en de stuw. Ze had nu wat meer aanmoediging nodig, maar het is uit eindelijk wel gelukt. Ook bij de stuw was wat meer overtuiging nodig. Het “enge” huis was weer geen probleem en ook een groep fietsende schoolkinderen konden zonder problemen passeren terwijl mijn pony braaf moest wachten.
Het dorp ging boven verwachting goed! Niets geen gekkigheid, ze leek wel een brave kinderpony. Het spoor was nieuw, dat vond ik zelf wel een beetje spannend, omdat ik niet wist hoe laat de trein daar over gaat. Het geluk was aan onze zijde, we konden over. Ook dit deed ze boven verwachting enorm braaf! Toen we er tientallen meters vandaan waren, kwam de trein, maar die bleek niet interessant.
Het bos met de crosshindernissen was een succes; ze vond het geweldig! Zonder problemen huppelde ze over alle sprongen waar we haar voor zette. Zelfs de afsprong! Daar had ik veel problemen bij verwacht omdat ze ook niet van een kleine, steile helling wil afstappen (een grote was nooit een probleem overigens). Ook de terugweg ging erg goed. Weer een trein, dit keer op zo’n 60 meter afstand en zeer braaf het spoor over.
De mest was nog steeds slap en ze had een opgeblazen buik, maar wel minder vaak gemest! Daarnaast is het nog steeds een stijve pony in de lengtebuiging. (Pony staat nu op korter gras.)

Helaas, door familieomstandigheden kon ik hierna écht niet naar mijn pony. Dit was heel jammer, want de tandarts stond gepland, die heb ik door de omstandigheden dus moeten afzeggen. De vorige keer was ze niet elektrisch te behandelen, dus ik was erg benieuwd hoe dit nu zou gaan.
Wel leek ze iets makkelijker met het bekappen wat ik zelf doe. Ze trok haar benen minder snel en heftig weg.’

Week 4 met NAF Magic
‘Na een kleine week niets met haar gedaan te kunnen hebben, ben ik weer in de bak gestart met rijden. Ze was snel, ging als een plank de bochten door, maar ze heeft niet gestaakt of gebokt. Ook niet toen ik haar aan het werk zette om toch de juiste stelling en het goede tempo te krijgen. Het tempo bleef wel hoog en ze was sterk. Na een half uurtje deed ze duidelijk haar best en ben ik gestopt.

De dag erna ben ik alleen met haar naar buiten gegaan. Het was nu wat herfstachtig weer; wind en later ook regen. Normaal gesproken zou ik met dit weer niet alleen naar buiten gaan. Ik heb wel besloten een “veilig” klein rondje te doen van 8 km.
Aan het einde van de lange oprit wilde ze al staken. Ik kon haar direct corrigeren met weinig hulpen en doorrijden. Ook de plek waar vaak een trailer staat met kalveren erin was zonder al te veel stress te passeren. Daarentegen was een ander object nu ineens “spannend” en vond ze containers soms ineens “eng”. Koeien en springende pinken worden inmiddels als “normaal” beschouwd. Mijn pony was deze rit prima te rijden. In stap was ze zeer braaf, met draven was ze goed voorwaarts, maar wel te regelen. Ik heb een iets andere route genomen dan ze “gewend” was en ook dat verliep probleemloos. Zelfs een man in de struiken zorgde niet voor problemen! Daarbij liep ze ook nog eens langs een waslijn met wapperende kleding. Oké, de kleding hing achter de struiken, maar ze zag het naar mijn idee wel later dan normaal.
Weer terug op stal kwam ik een stalgenoot tegen die zei dat ze haar op stal ook een stuk relaxter vindt.
Wat mij tijdens deze rit opviel was dat ze minder vaak gemest heeft, slechts één keer, en dat ze ruimere passen nam. Ik heb haar hoefschoenen aangedaan omdat ze achter toch kort werd. Misschien dat ze daardoor ook stijver leek?’

Mijn bevinding met NAF Magic
‘Wat mij wel erg opvalt als ik de voerbak schoonmaak (dat doe ik ongeveer 2x per week), is dat onder in de bak altijd behoorlijk wat magnesium ligt. Mijn pony likt de bak nooit schoon, dus dit blijft liggen.
Nou krijgt mijn pony i.v.m. haar spierproblemen al extra magnesium citraat (10 gram per dag, humane kwaliteit), dus dat wordt in ieder geval wel aangevuld. Ik vind dat zelf wel erg jammer, dus dat beschrijf ik als aandachtspunt voor de ingrediënten. Misschien is citraat duurder, maar het zal wel makkelijker ingenomen worden door de paarden. Tenminste ik ga ervanuit dat het magnesium is, omdat hetgeen dat overblijft, eruitziet als grove zandkorreltjes. Ik heb ooit magnesiumoxide gevoerd en dat zag er net zo uit.

Verder zou mijn pony positief kunnen reageren op het product. Als ik mijn verhaal terug lees zou ik dat kunnen concluderen, echter ben ik een paar maanden voor de start van de test anders gaan rijden en ben ik zelf veel minder angstig geworden. Dit had al een enorme vooruitgang als resultaat.
Ik durf dus niet te zeggen of NAF Magic zorgt voor haar verbeterde gedrag. Het mooiste zou zijn om even te stoppen met het product en het daarna nog eens een maand te testen om een beter beeld te krijgen.
Helaas heb ik geen trailerrit kunnen maken. Als het goed is, gaat dit binnenkort wel gebeuren, omdat ik een cross ga rijden. De trailer is een stresssituatie voor haar, maar ook dat ging voor de start van het testen van NAF Magic al wat beter.
Voor mijn pony is de cross nieuw en ik weet zeker dat ze er in ieder geval druk van zal worden én staakgedrag zal vertonen.
Ik overweeg wel om de pasta van NAF te gaan testen op die dag. Ik heb begrepen dat die er ook is.
Wat betreft de testperiode vond ik de start in de zomerperiode wel erg “veilig” gekozen. Paarden komen vaak meer buiten, worden meer gereden of gelongeerd en de weersomstandigheden zijn beter. Ik heb mij daar wel een beetje over verbaasd. Naar mijn idee was de test waardevoller geweest wanneer het aan het eind van de zomer en begin van de herfst was geweest. Nu ben ik later begonnen dus ik heb wel wat herfstig weer meegepakt. Ik begrijp ergens ook wel waarom de zomer is gekozen, omdat veel mensen vakantie hebben en veel bij hun paard zijn, maar toch, voor mijn gevoel “veilig” gekozen. Misschien komt dat ook wel doordat ik niet snel geloof in een product omdat ik al zoveel heb geprobeerd bij haar.’

Birgit: ‘Varenne is beter geconcentreerd tijdens de training en minder snel afgeleid’ 

‘Ik wilde heel graag NAF Magic bij mijn paard Varenne testen, omdat hij met rijden altijd snel afgeleid is, overal bakkabouters ziet en veel spanning maakt. Omdat hij dingen die hij niet kent slecht eet, ben ik begonnen met eerst een half schepje, daarna driekwart schepje om vervolgens verder te gaan met één schepje per dag door de muesli heen.

Na ongeveer 4 weken merkte ik verschil; een betere concentratie tijdens de training en Varenne is minder snel afgeleid. En als hij dan een keer afgeleid was, had ik hem wel vrij snel weer voor elkaar, iets dat normaal gesproken altijd veel langer duurde. Zelfs mijn instructeur merkte verschil.

Tot zover is alles helemaal top. In verband met de zomerstop hebben we even geen wedstrijden gereden. Gelukkig werd de review uitgesteld, waardoor ik toch nog een keer voor het schrijven van de review op een wedstrijd kon starten. Vol goede moed ging ik deze wedstrijd in, maar helaas…….. Heel veel spanning door het jury hok, complete hysterie, en daar bleef hij de hele proef in hangen. Ik heb totaal geen verschil gemerkt met de tijd voordat ik NAF Magic gaf en nu mét NAF Magic.

Dus mijn conclusie is dat het bij mijn paard prima werkt totdat er zich, in zijn ogen, echt een hele erge stress situatie voordoet. En daarnaast blijft hij het toch ook wel slecht eten.’


                           Varenne van Birgit


NAF Magic is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, namelijk in poedervorm en ook vloeibaar. 

Bestel hier >> 

Scroll naar boven